- Rusland heeft vrijwel alle verscheepte olie die het land in oktober heeft verkocht, kunnen slijten tegen prijzen die boven het door de G7-landen opgelegde prijsplafond liggen.
- De G7-landen eisen dat andere landen Russische olie voor maximaal 60 dollar per vat inkopen.
- Volgens een Oekraïens onderzoeksinstituut werd voor Russische olie in oktober gemiddeld ruim 79 dollar per vat betaald.
- Lees ook: Rusland exporteert fors meer olie, ondanks belofte van productiebeperking: energie-inkomsten zijn hard nodig
Rusland is er in oktober in geslaagd om het prijsplafond voor zijn olie-export vrijwel volledig te omzeilen. De poging van de G7-landen om ervoor te zorgen dat verscheepte Russische olie internationaal voor maximaal 60 dollar per vat wordt verkocht, lijkt lastig te handhaven.
In oktober werd olie uit de belangrijkste Russische havens verkocht voor een gemiddelde prijs van 79,40 dollar per vat. Van de olie-export werd 99 procent verkocht boven het prijsplafond, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van onderzoek van het onderzoeksinstituut KSE uit Oekraïne.
De G7-landen introduceerden het prijsplafond van 60 dollar afgelopen december in een poging om de inkomsten van Rusland uit de export van olie in te dammen. Dit is namelijk een belangrijk middel om de oorlog in Oekraïne te financieren.
Tegelijk wilden de G7-landen Russische olie wel op de wereldmarkten houden om het mondiale aanbod van ruwe olie niet te veel uit balans te brengen. Sinds vorig jaar zijn vooral China en India belangrijke afnemers van Russische olie.
Prijsplafond voor Russische olie leidt tot fraude over herkomst bij oliehandelaren
De sancties behelzen een verbod op het leveren van verzekerings- en verschepingsdiensten voor olietankers door financiële dienstverleners in de G7-landen, als Russische olie boven de drempel van 60 dollar per vat wordt verkocht.
In oktober werd volgens het KSE Institute ruwweg 30 procent van alle ruwe olie die per schip werd vervoerd, gedekt door verzekeraars uit de G7- en EU-landen. "Dit wijst op wijdverspreide schendingen van het prijsplafond in de vorm van fraude rond verklaringen van herkomst", volgens de onderzoekers. "Oliehandelaren en -makelaars verstrekken waarschijnlijk vervalste informatie aan dienstverleners uit de G7/EU."
Het prijsplafond zou beter gehandhaafd en uiteindelijk effectiever gemaakt kunnen worden als beleidsmakers de straffen voor bedrijven of landen die het prijsplafond schenden, zouden verhogen, aldus het KSE Institute.
Het onderzoeksinstituut maakt deel uit van de Kyiv School of Economics uit Oekraïne, die eerder heeft gepleit voor strengere handhaving van sancties tegen Rusland.
Rusland verdient meer aan olie-export in oktober
De Russische inkomsten uit de olie-export waren vorige maand hoger dan voor de westerse sancties van kracht werden, zo blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van Financiën.
Het afgelopen half jaar zijn de Russische olie-inkomsten verdubbeld. In oktober verdiende Rusland ruim 13 miljard dollar aan de olie-export.
Het Europees Parlement nam vorige week een resolutie aan waarin de EU-landen worden opgeroepen strenger toe te zien op de toepassing van de sancties. Russische olieproducten vinden via de omweg van een niet-EU-land hun weg naar de EU. Andersom gaan via die omweg ook EU-producten alsnog naar Rusland.